مشاوره رایگان جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را وارد نمایید
مدیریت کاهش شنوایی فرکانس پایین یا کم شنوایی صعودی
یکی از انواع کم شنوایی که کمتر از کم شنوایی در فرکانسهای بالا شایع است، کم شنوایی در فرکانسهای پایین یا "شیب معکوس" نام دارد. در نمودار شنوایی که در شنواییسنجی ترسیم میشود، این نوع کم شنوایی به صورت یک منحنی که در سمت راست به بالا و در سمت چپ به پایین حرکت میکند، نشان داده میشود. در این حالت، شنوایی در فرکانسهای میانی و بالا در حد نرمال یا نزدیک به نرمال باقی میماند.
در این نوع کم شنوایی، صداهای بم کمتر شنیده میشوند و صداهای زیر مانند صدای کودکان و زنان به راحتی قابل درک هستند. این کم شنوایی میتواند ملایم یا شدید باشد، یک یا دو گوش را تحت تاثیر قرار دهد و در هر سنی رخ دهد. افرادی که به این نوع کم شنوایی مبتلا هستند، هنگام شنیدن گفتار احساس میکنند که صدا ضعیف است و از کاهش انرژی صدای گفتاری رنج میبرند. همچنین این افراد در شنیدن صداهای مصوت مانند (اَ - اِ و ...) مشکل دارند. برخلاف افرادی که کم شنوایی در فرکانسهای بالا دارند، بلند صحبت کردن برای این افراد مفید است زیرا بلندتر شدن صدا به آنها کمک میکند تا صداهای با فرکانسهای پایین را بهتر بشنوند و مشکلات درکی خود را کاهش دهند.
علائم کم شنوایی در فرکانسهای پایین
کم شنوایی در فرکانسهای پایین میتواند به صورت زیر تشخیص داده شود:
درک بهتر صدای خانمها و کودکان نسبت به مردان: افرادی که به کم شنوایی در فرکانسهای پایین مبتلا هستند، صداهای زیر را بهتر میشنوند و درک میکنند. اگر کسی با صدای بلندتر با آنها صحبت کند، راحتتر متوجه صحبتها میشوند.
مشکل در مکالمات تلفنی: این افراد در مقایسه با مکالمات رو در رو، هنگام استفاده از تلفن با مشکل بیشتری مواجه میشوند.
درک متفاوت از صداهای بلند: صداهای بسیار بلند مانند صدای کامیونها و هواپیماها برای این افراد حالت غرش ندارند و بیشتر شبیه به صدای موسیقی نازک به نظر میرسند.
حساسیت بیشتر به صداهای فرکانس بالا: این افراد ممکن است صداهای فرکانس بالایی که دیگران به آنها توجه نمیکنند یا نمیشنوند را راحتتر بشنوند. همچنین، ترجیح میدهند که دیگران هنگام صحبت کردن به آنها نزدیکتر باشند.
شنیدن طبیعی صدای خود: افراد با کم شنوایی در فرکانس پایین، صداهای خود را نسبتاً نرمال و طبیعی میشنوند و این ممکن است تشخیص مشکل شنوایی را برای آنها دشوارتر کند.
متخصص شنوایی شناسی چگونه می تواند به این دسته از بیماران کمک کند؟
متخصص شنواییشناسی چگونه میتواند به این دسته از بیماران کمک کند؟ بیماران باید بدانند به طور مثال از هر ۱۰۰ بیمار کم شنوا ۹۹ فرد افت شنوایی فرکانس بالا دارد و ۱ بیمار افت شنوایی فرکانس پایین کم شنوایی حسی-عصبی با فرکانس پایین که گاهی اوقات \"آدیوگرام با شیب صعودی\" نامیده میشود. یکی از پیچیدهترین انواع الگوی شنوایی است که سبب افت شنوایی ووزوزگوش میشود.
اگرچه بسیاری از محققان راه حلهایی برای مدیریت این الگوی کم شنوایی پیشنهاد کردهاند، برخی از این راه حلها به دلیل محدودیتهای فناوری سمعک در آن زمان به طور کامل قابل دستیابی نبودند. با ظهور سمعکهای غیرخطی چند کاناله دیجیتالی که انعطافپذیری بیشتری در تنظیم و عملکرد ارائه میدهند، یک شنواییشناس ممکن است موفقیت بیشتری را در مدیریت این نوع کم شنوایی تجربه کند. این مقاله به بررسی برخی از چالشهای مربوط به الگوی کم شنوایی با شیب صعودی میپردازد.
چرا کم شنوایی با فرکانس پایین چالش های منحصر به فردی ایجاد می کند؟
شناسایی این نوع افت دشوار است! مگر اینکه فردی سابقه خانوادگی کم شنوایی با فرکانس پایین داشته باشد یا تحت آزمایشات شنوایی سنجی معمول قرار گیرد. این نوع کم شنوایی به راحتی قابل شناسایی نیست؛ زیرا نسبتاً بدون علامت است. یکی از دلایل این است که صداهای فرکانس پایین نسبت به صداهای با فرکانس بالا شدیدتر هستند و اطلاعات کمتری را منتقل میکنند. فردی با درجه متوسط از کم شنوایی فرکانس پایین ممکن است هیچ نشانهی ظاهری از افت شنوایی، مانند احساس نشنیدن صدا گفتار را نشان نمیدهد. بسیاری از بزرگسالانی که با کم شنوایی فرکانس پایین متولد میشوند، مهارتهای گفتاری و زبانی طبیعی دارند. اگرچه ممکن است در اجتماع یا در محیطهای پر سر و صدا مشکلاتی داشته باشند، اما بسیاری از این افراد یاد گرفتهاند که ارتباطات خود را مدیریت کنند. در نتیجه، حتی زمانی که این افراد به استفاده از سمعک موافقت میکنند، ممکن است انتظارات غیر واقعی از دستگاههای انتخابی داشته باشند و هر گونه تلاشی که ممکن است کمتر از حد عالی باشد را رد کنند.
علتهای ایجاد کم شنوایی صعودی
برخلاف کم شنوایی با فرکانس بالا که اکثر موارد مربوط به قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند و افزایش سن است، افت شنوایی با فرکانس پایین معمولاً به همان عوامل مربوط نمیشود. در عوض، منشأ ارثی یا ژنتیکی یکی از علل شایع کم شنوایی با فرکانس پایین است.
سندرم Wolfram ۱ (یک اختلال اتوزومال مغلوب) نتیجه جهش در ژن WSF۱ است. برخی از بیماران مبتلا به دیسپلازی موندینی ممکن است بدون اندام عملکردی کورتی در رأس حلزون به دنیا بیایند.
کاهش شنوایی ناگهانی ناشی از عفونت ویروسی و نارسایی کلیوی
.بیماری منییر همراه با کاهش شنوایی در فرکانس پایین مرتبط است
گاهی هم ضربه شدید به سر
متخصص شنوایی نجوا برای این بیماران چه کاری انجام میدهند که صدا رو خوب بشنوند؟
درمانهای غیر پزشکی مثل سمعک
درمان به کمک دستگاه های پزشکی
درمان به کمک سمعک
.این نوع درمان بسیار راحت است و زمان کمی میبرد و برای بیمارانی که از شهرستان مراجعه میکنند، بهتر است در تنظیم و تجویز سمعک باید به این موارد دقت کنیم:
1: مدل سمعک بهتر است پشت گوشی باشد تا داخل گوشی 2: بهتر است در داخل سمعک ونت بذاریم که صدای خود بیمار اکو نشود
استفاده از قالب بدون ونت احتمال اثر انسداد را افزایش میدهد. این امکان وجود دارد که فرد صدای خود را به صورت "پژواک" یا "اکو" بشنود. افزایش قطر ونت، می تواند اثر انسداد فیزیکی را کاهش دهد تا فرد راحتتر بتواند صحبت کند تا صدای فرد حالت اکو نداشته باشد.
3: تقویت سمعک نباید زیاد باشد؛ زیرا تقویت بیش از حد میتواند سبب به خطر افتادن فرکانسهای بالاتر در درک گفتار و کیفیت صدا شود که باعث بدتر شدن صدا میشود
4: سمعکهای دیجیتال هوشمند خیلی بهتر از سمعکهای قدیمی هستند.
5: هرچه تعداد کانال سمعک بیشتر باشد، درک گفتار بیمار قویتر میشود
به طور خلاصه، شناسایی و متقاعد کردن بیمارانی که الگوی شنوایی فرکانس پایین دارند، دشوار است؛ زیرا این امر با واقعیت دور از انتظار است که در برخی از بیمارانی که ناحیه مرده در فرکانسهای پایین داشته باشند، ممکن است تقویت موجب بهبود درک گفتار نشود. از سوی دیگر، حتی اگر آن منطقه "مرده" نباشد، تقویت بیش از حد منطقه فرکانس پایین ممکن است پیامد نامطلوب بلندی صدا در پی داشته باشد.
درمان به کمک دستگاههای پزشکی
دو نوع دستگاه برای درمان این بیماران در کلینیک شنوایی نجوا به طور انحصاری درکل کشور موجود است:
1: تحریک الکتریکی نورومدولاسیون
2: تحریک لیزر تراپی
این نوع درمان حداقل باید بین 20 تا 25 روز انجام شود و هر روز به طور منظم انجام نشود.
دستگاه تحریک الکتریکی نورومدولاسیون چیست و چگونه کار میکند؟
این نوع دستگاه جریانهای الکتریکی بسیار ضعیفی از طریق سوراخ گوش و سر به حلزون و عصب میفرستد که سبب میشود جریان خون در حلزون دوباره ایجاد شود: این نوع دستگاه باعث میشود که خون به منطقه بالایی حلزون که کوچکتر از یک دانه عدس است، برسد.
دستگاه تحریک لیزرتراپی چیست و چگونه کار میکند؟
این نوع دستگاه یک اشعه بسیار ملایم و بدون هیچ گونه آسیب و دردی را به حلزون میفرستند و سبب میشود حلزون گرم شود. با این کار جریان خون سرعت بیشتری پیدا میکند و خون و اکسیژن بیشتر به منطقه بالایی حلزون میرسد.
تجربه متخصصین شنوایی نجوا
بهترین درمان برای بیماران با کم شنوایی صعودی/ کم شنوایی فرکانس پایین چیست؟
تحریک الکتریکی نورومدولاسیون: که در مطب شنوایی نجوا موجود است و تنها کلینیک کشور است که چنین سیستم درمانی را در اختیار دارد
لیزر تراپی: که در مطب شنوایی نجوا موجود است و تنها کلینیک کشور است که چنین سیستم درمانی را در اختیار دارد
تجویز سمعک
اکسیژن تراپی
درهنگام ویزیت شما در کلینیک نجوا تک تک این درمان ها به طور دقیق برای شما توضیح داده می شود
ترجمه و تالیف از متخصصین کلینیک شنوایی نجوا: ●ساراداودی پور فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران ●فاطمه فتحی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
جهت مشاوره رايگان مي توانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد. 02188828999 02188860666 09925020901 09109259377 تهران خیابان مطهری خیابان فجر روبه روی بیمارستان جم کوچه ی نظری بنبست دلفان پلاک 5 طیقه 5 واحد10
دیدگاه خود را بنویسید
دیدگاه ها درباره مدیریت کاهش شنوایی فرکانس پایین یا کم شنوایی صعودی
اکرم خداوندی
2 سال پیش
چقد جالب نوشتین،ممنون از شما
من چند وقت پیش خواهرم همش میگفت صدای مردونه رو خوب متوجه نمیشم و یه سری علائم مثل سرگیجه و تهوع داشت که اومد مطب شما و معلوم شد یه بیماری به اسم منییر داره